Noc druha

(streda dvacateho prvniho)

Chteli jsme vstat v 8.30am a zacit den brzo, nicmene zijeme presne tim zpusobem, pred kterym nas varuji v nasem pruvodci - chodime spat ve dve rano a vstavame pred desatou - a tak tomu bylo i dnes.

Program: Russkij muzej, Russkij muzej, Russkij muzej - stravili jsme tam skoro sest hodin. Ikony me nadchly (jako obvykle), jenom me prekvapilo, ze vetsina z nich pochazi ze 14.-16.stoleti (v Evrope uz byla davno renesance). Nasla jsem Burlaki na Volge od Ilji Repina, coz me uspokojilo, par kousku Kandinskeho a zadny (!) socialisticky realismus. Misto toho meli specialni vystavu obrazu Siskina, coz jsou podle me jenom malby lesa (ale ja tomu nerozumim – vystava byla plna japonskych turistu, kteri venovali detailni pozornost kazdemu obrazu.) Spousta obrazu v expozici pochazi - asi pochopitelne - doby Petra I a Kateriny II (Akademie umeni). Kolem pul seste se mi libil hlavne keramicky medved se soudkem medu a vyrezavany vyjev "Mysi pohrbivaji kocku". Poslednich snad 5 mistnosti jsem vzdala, neb jsem uz nemela mozkovou kapacitu vstrebavat dalsi informace.

(V parku pred Ruskym muzeem je tato socha Puskina. Oba jsme se ji dlouho smali. Podle me ho museli odlit s tou natazenou pazi schvalne.)



Vypadli jsem kolem 6 hodiny a sli jsme obhlednout “Inzenyrsky hrad”, kde byl zavrazden car Alexander III (coz je takova trochu absurdni historka, jako ostatne spousta momentu ruskych dejin.) Hrad me az tak nezaujal, nicmene pred nim meli velky zahon tulipanu. Protoze bylo pekne svetlo, tak jsem ty tulipany z ruznych uhlu fotila tak dlouho, ze se ke mne nejaky nahodny turista, co predtim fotil jenom hrad, po chvilce pridal ;-) nevim, jestli mu z tech fotek neco specilaniho vyslo, neb mel jenom digitalni kompakt nicmene bavilo me si predstavovat, jak pak ty fotky ztahne na laptop a bude hledat, co ze na tech tulipanech bylo zvlastniho. (M. mi jednou poslal clanek o fotografii a tam se mimo jine psalo neco v tom smyslu, ze kdyz chcete delat dobrou fotografii, nesmite se bat udelat ze sebe blazna. "Az budete lezet na brise na chodniku a fotit kaluz, tak se mozna budete ptat co tomu rikaji kolemjdouci? Co by si rikali? Hele – fotograf!" Casto si tu veticku pripominam.)

Ten cernobily obrazek je ptacek, kteremu se rika "cizik - pizik"(чижик-пижик)

"Чижик-пижик, где ты был?
На Фонтане ВОТ купил. (aha)
Выпил чашку молока,
Закружилась голова."

Tohle je podle vseho tradicni detska rikanka, pri ktere se Rusum v dospelosti nostalgicky derou slzy do oci - a tak je cizik-pizik na seznamu petrohradskych pamatniku (Fontanka je ricka, protekajici Petrohradem). Nedaleko teto sosky byvala v 19. stoleti pravnicka skola, jejiz studenti nosili zelenozlute cepice, jako soucast skolni uniformy - a po prednaskach se radi poveselili v mistnim baru.



Pamatuju si z detstvi, ze nam o svatcich babicka kupovala “ruskou zmrzlinu”. Byla to takova bila kostka mezi dvema oplatkami a na obalu byly modre snehove vlocky. Z ciste nostalgie ji tu chci najit, nicmene prodavaci mi jako “ruskou zmrzlinu” vsude nabizeji Cornetto (resp. jeho ruskou variantu). S ruskou variantou Cornetta jsme pak navecer odpcivali v parku u letniho palace (ktery mimochodem vubec nevypada jako palac, ale spis jako zahradni altanek.) (Nedavno jsem nahodne nasla rusko-cesky clanek, kde Летний дворец skutecne prelozili jako "letohradek" - anglicky Rough Guide to mel ovsem jednoznacne jako Summer Palace.)


Pak uz same prakticke veci:
Vecerime gruzinskou kuchyni u "Horskeho orla" vedle zoologicke zahrady - 2x hlavni jidlo, 3 piva (ja mela 2) a kafe – vse za 1,280 rublu, coz je sice lepsi nez vcera, ale jeste ne uplne idealni.
(Behem pobytu jsem si postupne zvykala na ruske menu a rada bych si myslela, ze jsem Rusum i lip rozumela a oni lip rozumeli mne – v druhem tydnu nas uz zadna vecere nestala vice nez 800 rublu. V Petrohradu je nicmene skutecne draho a v tolika levnych Fast Food-ech jsme snad v zadne jine zemi nejedli.)


V hotelu nam vecer dali potvrzeni policejni registrace a konecne jsme si mohli koupit tu ruskou SIMku a posilat domu levnejsi SMSky!! (V obchode nemeli drobny na vraceni a prodavac to resil tak, ze se nas zeptal, jestli nam nebude vadit, kdyz si tech 20 rublu necha. Trochu nam to vadilo, tak nam nakonec s drzkovanim dal 20 rublu kredit.)

Koukam chvilku na Euro 2008, Man United : Chelsea a jdu spat kdyz je to jeste 1:1

.. jeste sem dam jeden tulipan od Inzenyrskeho hradu .. childish woman!

No comments:

Post a Comment